برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بواسیر در زنان با ما همرا باشید. در ابتدا توضیح مختصری در خصوص این بیماری می دهیم.
بواسیر چیست؟
بیماری بواسیر یا هموروئید، در زنان در اثر متورم شدن رگ های خونی در پایین ترین قسمت راست روده و مقعد ایجاد می شود و یکی از رایج ترین علل خونریزی روده در زنان است. اکثر خانم ها در دوران بارداری و زایمان دچار این بیماری می شوند و فشار حمل نوزاد در شکم آن ها سبب بروز فشار مضاعف بر رگ های خونی در لگن می شود که می تواند باعث متورم شدن این رگ ها و بروز بواسیر شود. البته بروز بواسیر بیشتر بین افراد 45 تا 75 ساله رایج است.
دلایل ابتلا به بواسیر در زنان
- بارداری
- تحرک کم
- چاقی بیش از حد
- اسهال یا یبوست مزمن
- رابطه جنسی از راه مقعد
- زور زدن هنگام اجابت مزاج
- سابقه خانوادگی در ابتلا به بواسیر
- استفاده از رژیم های غذایی کم فیبر
- نشستن یا ایستادن های طولانی مدت
- بلند کردن و جا به جایی اشیای سنگین
- پوشیدن لباس های خیلی تنگ یا خیلی سفت و فشار آوردن به ناحیه کمر به پایین
علائم بواسیر در زنان
- خونریزی پس از مدفوع
- خارش شدید در ناحیه مقعد
- سوزش و درد در ناحیه مقعد
- احساس درد حین اجابت مزاج
- احساس ناراحتی پس از دفع مدفوع
- تورم یا بوجود آمدن توده دردناک در نواحی اطراف مقعد
پزشک چگونه بواسیر در زنان را تشخیص می دهد؟
پزشک با پرسیدن سوال و معاینه می تواند بواسیر را تشخیص دهد. ممکن است در موارد جدی تر نیاز به انجام آزمایشات تخصصی تر مانند آندوسکوپی روده باشد.
از آنجایی که خونریزی مقعد علاوه بر بواسیر می تواند نشانه ای از بیماری های جدی تر از جمله سرطان کولون، سرطان راست روده یا رکتوم و یا سرطان مقعد باشد، بنابراین اگر آزمایشات و معاینه های اولیه نتوانند دلیل اصلی مشکل شما را مشخص کنند، پزشک معالج از وسیله و تجهیرات مخصوص نظیر سیگموئیدوسکوپ استفاده می کند و به کمک آن داخل مقعد را مشاهده می کند تا بتواند یک سوم انتهایی راست روده را بررسی کند.
حتی در موارد پیچیده تر ممکن است پزشک از تکنیک های کولونوسکوپی بهره بگیرد تا بهتر بتواند علت خونریزی بیمار را تشخیص دهد.
اگر پس از معاینات دقیق بواسیر رشد کرده باشد، پزشک به کمک روش پروکتوسکوپی و استفاده از یک لولهی کوتاه و نور و لنز غشای روده را بررسی و بواسیر را میبیند و اندازهی آن را تعیین میکنند.
پس از بررسی پزشک تعیین می کند که با داروها و مراقبت های خانگی بواسیر درمان می شود یا نیاز به جراحی است. دو روش جراحی رایجی که با تشخیص پزشک انجام میشوند هموروئیدوپسی و هموروئیدکتورمی را میتوان نام برد.
بواسیر در زنان چگونه درمان می شود؟
در اکثر موارد ابتلا به بواسیر با علائمی مثل خارش و درد خفیف، می توان این بیماری را داخل خانه و با داروهای بدون نسخه درمان کرد. به عنوان مثال می توان با اضافه کردن غذاهای غنی از فیبر، به عنوان مثال سبزیجات، میوه جات و غلات مانند لوبیا، عدس و باقلا به رژیم غذایی که به پاک کردن دستگاه گوارش کمک می کنند و همچنین نوشیدن آب بیشتر، فشار اضافی هنگام دفع مدفوع را کاهش داد.
از طرفی برای رفع خارش می توان از پمادهای ضد خارش حاوی هیدروکورتیزون یا از ملین های طبیعی مانند روغن زیتون، روغن بادام، سرکه سیب و مالیدن آب لیمو با پنبه به ناحیه بواسیر هم استفاده کرد که کمک بسیار زیادی به رفع خارش می کند.
از موارد طبیعی درمانی دیگر برای درمان بواسیر می توان به استفاده از ژل آلوئه ورا، یخ، چای کیسه ای سیاه و عنبرنسا اشاره کرد.
بهداشت این ناحیه باید به خوبی رعایت شود و روزانه باید با آب گرم شسته شود اما به هیچ وجه نباید از صابون استفاده کرد. بعد از استحمام نیز این ناحیه باید با سشوار خشک شود. همچنین استفاده از دستمال خشک در سرویس بهداشتی باعث بدتر شدن بواسیر می شود و باید حتما از دستمال مرطوب استفاده شود.برخی مسکن ها مانند آسپرین، ایبوپروفن و استامینوفن نیز می توانند به طور موقت درد را تسکین دهند اما استفاده مداوم از آن ها توصیه نمی شود. همچنین پوشیدن لباس های گشاد و پنبه ای هم موثر است.
در موارد شدید ابتلا به بواسیر در صورتی که روش های خانگی جواب ندهند، جراحی با لیزر پیشنهاد می شود که بسته به نوع بواسیر و معالجه و تشخیص پزشک قیمت متفاوتی دارد اما نسبت به سایر روش های درمانی تاثیرگذارتر است زیرا این روش درمانی کوتاه ترین زمان را نسبت به بقیه روش ها دارد و در عرض نیم ساعت به صورت سرپایی انجام می شود و فرد می تواند بلافاصله به محل کار خود بازگردد.
چه هنگامی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده موارد زیر در اولین فرصت باید به پزشک مراجعه کرد:
- مخلوط بودن مدفوع با خون
- تغيير در عادات اجابت مزاج به مدت چند هفته
- خونريزي شديد همراه با سياهي رفتن چشم ها يا تپش قلب
- مدفوع سیاه رنگ البته اگر داروهای خاص از جمله قرص آهن مصرف نشده باشد
پیشگیری از بروز و عود کردن بواسیر در زنان
- اضافه کردن غذاهای غنی از فیبر، به عنوان مثال سبزیجاتی مانند گل کلم و هویج، میوه جاتی مانند گلابی، آلبالو، گیلاس و انگور و غلاتی مانند لوبیا، عدس و باقلا به رژیم غذایی به پاک کردن دستگاه گوارش کمک می کند و همچنین نوشیدن آب یا مایعات بیشتر (حداقل 8 تا 10 لیوان آب در روز) نیز از بروز یبوست جلوگیری می کند.
- استفاده از فيبرهاي آماده برای جلوگیری از یبوست و نفخ. بهتر است به تدريج مقدار مصرف این فيبرها را افزايش داد و در ضمن حتماً آب به ميزان كافي مصرف كرد. در غير اين صورت خود اين مواد موجب يبوست خواهند شد.
- فعاليت بدني مناسب و منظم در جلوگيري از يبوست و نيز بهبود خونرساني بافت ها و فعاليت مناسب عروق بسيار حائز اهميت است. سادهترين روش براي اين منظور پياده روي نسبتاً تند حداقل 3 تا 4 بار در هفته و هر بار به مدت حداقل نيم ساعت است. از فعاليتهاي بدني سنگین كه با زور زدن همراه هستند مثل وزنه برداري باید خودداري كرد.
- تا جای ممکن باید از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری شود و هر نیم ساعت نیم ساعت حرکت کرده و عضلات را منقبض کرد.
- در هنگام اجابت مزاج زور زيادي نباید زد و به محض احساس اجابت مزاج، نباید آن را به تأخير انداخت.
- از پوشيدن لباس های خیلی تنگ و سفت و بستن كمربند باید تا حد امکان خودداري كرد.
- در صورت چاقی، باید وزن خود را به طور معقول كاهش داد.