برای آگاهی بیشتر در مورد درمان شقاق با ما همراه باشید.
فهرست محتوا
شقاق چیست؟
ترک و یا زخمی است که در قسمت ابتدای مقعد اتفاق می افتد که خیلی دردناک است و برخی اوقات با خونریزی اندکی موقع اجابت مزاج همراه می باشد.
نشانه های شقاق یا فیشر مقعدی چیست؟
- خونریزی از ناحیه مقعد
- سوزش و خارش قسمت مقعد
- دارا بودن درد در موقع دفع مدفوع
- خون ریزی موقع مدفوع (خون در مدفوع)
- دارا بودن درد و یا اسپاسم تا مدت ها پس از دفع مدفوع
- مشاهده رگه های خونی در روی مدفوع و یا دستمال توالت
چه کسانی به شقاق مبتلا می شوند؟
بیماری شقاق بیماری رایج می باشد و می توان گفت از هر ده نفر حداقل یک نفر این بیماری را تجربه کرده است. شقاق در زنان و مردان به یک میزان رواج دارد و سن ابتلا به این بیماری محدودیت بازه ای ندارد ولی به صورت کلی میان کودکان و جوانان 10 تا 30 سال احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری وجود دارد.
درمان شقاق یا فیشر
درمان های فیشر عبارتند از
- درمان داروئی
- درمان با بوتاکس
- درمان با جراحی
-درمان با کرم ها و انواع روش های داروئی در فیشر های مزمن بی تاثیر و صرفاً سبب مختصری تسکین خواهند شد که این مسئله خود سبب دیر مراجعه کردن بیمار و مزمن تر و پر عارضه تر شدن وضعیت بیمار خواهد شد.
درمان شقاق با دارو
نیتروگلیسیرین با همان مکانیسمی که عضلات صاف عروق کرونر را شل مینماید میتواند عضله اسفنکتر درونی را هم شل کرده و از اسپاسم خارج کند.
پماد %۰٫۲ (دو دهم درصد) آن برای درمان شقاق استفاده میشود و معتقدند یک اسفنکتروتومی شیمیایی موقت ایجاد میکند علاوه بر آن خونرسانی آنودرم را نیز افزایش میدهد.
از معایب آن ایجاد سر درد است و بهتر است در حالت خوابیده استفاده شود. در ایران گاهی به اشتباه به بیمار پماد %۲ (دو درصد) داده میشود که سردرد بسیار شدیدی ایجاد میکند.
پماد ایزوسورباید و یا دیلتیازم موضعی و خوراکی نیز میتوانند با مکانیسم مشابه به درمان شقاق کمک کنند و سر درد هم ایجاد نمیکنند. درمان دارویی شقاق مزمن در حدود ۶۰٪ موارد موثر است.
درمان شقاق با بوتاکس
تزریق موضعی سم بوتولینیوم (بوتاکس) نیز با فلج موقت عضلات اسفنکتر داخلی، یک نوع اسفنکتروتومی شیمیایی موقت ایجاد میکند که میتواند منجر به بهبودی شقاق گردد. ولی در دراز مدت تا ۴۱٪ احتمال بازگشت شقاق وجود دارد.
درمان شقاق به روش اسفنکتروتومی
جراحی در مواردی که درمان دارویی فایدهای نداشته و یا خوب شده و دوباره عود کرده سفارش میگردد. مناسب ترین درمان جراحی اسفنکتروتومی لترال (خوابیدن به پهلو) می باشد.
قبلاً از دیلاتاسیون (باز کردن) تدریجی مقعد زیر بیهوشی بهره گرفته میشد که تا ۴۰٪ با عود همراه بود. در اسفنکتروتومی لترال حدود ۳۰٪ فیبرهای عضله اسفنکتر داخلی در سمت راست یا چپ مقعد قطع میشوند.
بیش از ۹۵٪ بیمارانی که اسفنکتروتومی میشوند، با این درمان بهبود مییابند و میزان عود آن کمتر از ۱۰٪ میباشد. با این عمل احتمال بیاختیاری نسبت به دفع گاز وجود دارد و میزان این عارضه بین ۵ تا ۱۵٪ گزارش شده است.
اسفنکتروتومی لترال به دو روش باز وبسته انجام میشود. شیوه بسته بر پایه مقالات با عوارض کمتری همراه است.
کاربرد لیزر در درمان شقاق
کاربرد لیزر در درمان شقاق اکثرا در نابود کردن زایده های اضافی کناره مقعد است و درمان شقاق به صورت کامل انجام می شود. همچنین در موردهایی که زایده ها و برخی اوقات زخم های خارجی نظیر بخیه از بین برده شوند منجر به پایین آمدن درد شده و خیلی مفید می باشد.
لیزر شقاق چگونه انجام می شود؟
در لیزر شقاق وسیله ای به نام اسپکولوم را داخل مقعد قرار داده و اندازه ی آن را تنظیم می کنند. سپس با اشعه لیزر مقداری از بافت کناره شقاق و بافت خود زخم را به صورت مداوم پرتو افکنی می کنند تا عروق کوچک بریده شوند و لیزر به لایه زیرین نفوذ کند و در انتها موجب از بین رفتن زائده شقاق و ترمیم زخم می شود.
مراقبت های بعد از لیزر شقاق چیست؟
– نشستن در آب گرم (موجب پاکسازی و تقویت عضلات لگن می شود)
– انجام فعالیت و پیاده روی روزمره ( موجب افزایش گردش خون و بهبود سریع تر می شود)
– مصرف کافی فیبر در لیست تغذیه ( موجب جلوگیری از ابتلا به یبوست می شود)
– استفاده نکردن از شوینده ها و لوازم بهداشتی معطر( موجب تحریک ناحیه جراحی می شود)
– خشک کردن محل با دستمال های نرم م نازک هنگام رفتن به دستشویی ( موجب جلوگیری از ایجاد عفونت می شود)
درمان جراحی شقاق
در موردهایی که شقاق یا فیشر به درمان دارویی پاسخی نمی دهد یا بعد از درمان دوباره بازمی گردد عمل جراحی توصیه می گردد.
عمل ترجیحی، قطع نسبی اسفنکتر داخلی میباشد که سبب کاهش فشار اسفنکتر پایین آمده می شود و زخم ترمیم می یابد.
در 4 درصد بیماری های شقاق پس از این عمل بی اختیاری در دفع گاز یا مدفوع اتفاق می افتد که این درصد در اشخاصی که به سایر شیوه ها به عنوان نمونه به شیوه دارو درمان می گردند شبیه به هم می باشد بنابراین مناسب ترین شیوه درمانی شقاق در این وضعیت شل کردن اسفنکتر می باشد.
نحوه درمان شقاق در لیزر شفا
چرا کلینیک لیزر شفا؟
کلینیک شفا بیش از ۱۵ سال است که صرفا بر روی درمان بیماری های نشیمنگاهی (مقعدی) متمرکز می باشد و دارای با تجربه ترین کادر پزشکی در زمینه بیماری های مقعدی می باشد که نقش این تجربه در کاهش درصد عود بیماری و تشخیص و درمان صحیح بیماری بسیار ارزشمند می باشد. شما می توانید اطمینان حاصل فرمایید که در این کلینیک جراحی راحت و با حداقل درد و خونریزی را تجربه خواهید کرد.
سولات متداول در مورد درمان شقاق
در صورتی که شقاق مزمن نباشد احتمال دارد موثر باشند در غیر این صورت درمان با کرم ها و انواع روشهای داروئی در فیشر های مزمن بی تاثیر و صرفاً سبب مختصری تسکین خواهند شد که این مسئله خود سبب دیر مراجعه کردن بیمار و مزمن تر و پر عارضه تر شدن وضعیت بیمار خواهد شد.
از معایب آن ایجاد سر درد است و بهتر است در حالت خوابیده استفاده شود. در ایران گاهی به اشتباه به بیمار پماد%۲ (دو درصد) داده میشود که سردرد بسیار شدیدی ایجاد میکند.
جراحی در مواردیکه درمان دارویی فایدهای نداشته و یا خوب شده و دوباره عود کرده سفارش میگردد. مناسبترین درمان جراحی اسفنکترو تومی لترال می باشد.
بهترین و سریع ترین روش لیزر شقاق می باشد که در یک جلسه و بدون درد و خونریزی انجام می شود.
مطالب مرتبط: