متاسفانه در جوامع ما افراد، ابتلا به بسیاری از بیماری های خطرناک را با افزایش سن و پیر سالی مرتبط میدانند که این تفکر کاملا اشتباه است. اما آیا میدانید که تاکنون برخی از جوانان به سرطان کولورکتال دچار شدهاند؟
امروزه جوانان به دلایل مختلف از جمله پیش رو گرفتن سبک زندگی ناسالم ممکن است با بیماری های جدی از جمله سرطان کولورکتال دست و پنجه نرم کنند. سرطان کولورکتال یکی از بیماری های خطرناکی است که میتواند اثرات بسیار شدیدی را بر سلامتی افراد داشته باشد. این بیماری با ایجاد تغییرات غیر معمول در بافت روده بزرگ ایجاد میشود و در اکثر اوقات سلامت افراد بالا ۵۰ سال را تحت شعاع قرار میدهد اما با این حال در موارد نادری نیز شاهد ابتلا جوانان به سرطان کولورکتال یا سرطان روده بزرگ هستیم.
در این مقاله قصد داریم به برخی از سوالات شما درباره اینکه ” آیا سرطان کولورکتال در جوانان هم رخ میدهد یا خیر؟” یا ” علت ابتلا به سرطان کولورکتال در سنین پایین تر چیست؟ ” و سایر موارد این چنینی پاسخ دهیم. علاوه بر آن راه های پیشگیری از این بیماری را برای جوانان و همچنین بزرگسالان بررسی خواهیم کرد.
خواندن این مقاله به شما کمک میکند تا اطلاعات بیشتری درباره سرطان کولورکتال و خطرات آن در سنین جوانی به دست آورید؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید:
علائم سرطان کولورکتال در جوانان
علائم اولیه سرطان کولورکتال در جوانان ممکن است موارد زیر را شامل شود:
- نفخ
- اسهال
- یبوست
- ورم شکم
- خون در مدفوع
- احساس خستگی و بی حالی به طور مداوم
- احساس ناخوشی و ناراحتی مبهم در شکم
- احساس حرکات روده به طور شدید بعد از دفع
- احساس عدم تخلیه روده به طور کامل بعد از اجابت مزاج
سایر علائم سرطان کولورکتال عبارتند از:
- کاهش وزن ناگهانی
- احساس ضعف و خستگی
- فقر شدید آهن در مردان و زنان
- ناراحتی گوارشی مانند درد شکم یا دفع گاز
- وجود توده در شکم (توسط خود فرد یا پزشک معالج احساس شود.)
- تغییر مداوم در اجابت مزاج (اسهال، یبوست و یا تغییر در قوام مدفوع)
- خونریزی گوارشی (مشاهده خون قرمز روشن هنگام دفع یا تیرگی مدفوع به دلیل خونریزی داخلی)
- احساس پر بودن شکم و سیری کاذب (حتی در مواقعی که فرد غذا نخورده اما احساس سیری میکند.)
سن ابتلا در سرطان کولورکتال
خطر ابتلا به سرطان کولورکتال با بالا رفتن سن افزایش میابد به طوری که اکثر افرادی که به کولورکتال مبتلا شدهاند بالای 50 سال سن داشتند و میانگین سنی برای مردان 68 سال و برای زنان 72 سال بوده است.
اما با این حال سرطان روده بزرگ ممکن است جوانان را نیز گرفتار خود کند؛ به گفته سایت معتبر www.yalemedicine.org حتی اگر در دهه 20 تا 30 زندگی خود هستید در صورت مشاهده هر یک از علائم سرطان کولورکتال از جمله خونریزی مقعدی، تغییر در عادات روده، هر تغییری در اشتها مانند سیری، کاهش ناگهانی وزن یا درد شکمی مبهم را جدی بگیرید زیرا علائم شما ممکن است متفاوت با افراد دیگر باشد بنابراین سریعا برای تشخیص دقیق تر به پزشک مراجعه کنید.
علت ابتلا به سرطان کولورکتال در سنین پایین تر چیست؟
علت ابتلا به سرطان کولورکتال در جوانان ممکن است متفاوت باشد اما به طور کلی ناشی از موارد زیر است از جمله:
- عوامل ژنتیکی : سابقه خانوادگی یکی از مهم ترین عوامل ابتلا به سرطان کولورکتال در دوران جوانی است. در صورتی که یکی از اعضای خانواده شما به این بیماری مبتلا شده باشد، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ در شما افزایش میابد.
- بیماری التهابی روده: بیماری های التهابی روده مانند کولیت التهابی و بیماری کرون موجب التهاب روده و ایجاد تغییرات در بافت روده میشود که احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهد.
- فاکتورهای محیطی: مصرف سیگار، مصرف الکل، نبود فعالیت بدنی و تحرک در روز، چاقی، رژیم غذایی نامناسب و کم فیبر احتمال ابتلا به سرطان را در جوانان افزایش میدهد.
- سابقه استفاده از داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها یا برخی از داروهای غیر استروئیدی: مطالعات انجام شده نشان میدهد مصرف اینگونه داروها در دراز مدت ممکن است سن ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش دهد و جوانان به این بیماری گرفتار شوند.
جوان 20 تا 30 ساله به سرطان کولورکتال مبتلا میشود؟
با اینکه احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال با بالا رفتن سن افزایش میابد اما جوانان دهه 20 تا دهه 30 نیز باید مراقب علائم هشدار دهنده سرطان کولورکتال باشند چرا که شیوع این بیماری سال هاست در بین جوانان رو به افزایش است.
آیا جوان هم باید کولونوسکوپی انجام دهند؟
با وجود اینکه سرطان کولورکتال روز به روز در بین جوانان در حال افزایش است اما معمولا انجام کولونوسکوپی برای آنها توصیه نمیشود مگر اینکه سایر آزمایشات نشان دهند انجام کولونوسکوپی دلیل خوبی برای بررسی دقیق تر از بافت روده بزرگ است.
کولونوسکوپی یک روش تشخیصی است که پزشک با استفاده از یک لوله باریک، بلند و منعطفی که در ابتدا آن نور و دوربین کارگذاری شده است، ناحیه رکتوم و روده بزرگ بیمار را مشاهده و بررسی میکند. این روش برای شناسایی بیماریهای رودهای مانند پلیپهای رودهای، التهاب روده، سرطان رودهبزرگ و… کاربرد دارد.
همچنین اگر آزمایشات شما نشان دهنده وجود خون در مدفوع باشد کولونوسکوپی میتواند دلیل خوبی برای تشخیص این علامت هشدار دهنده باشد. با این حال به طور نرمال، غربالگری کولونوسکوپی از سن 45 سالگی شروع میشود و هر 10 سال یکبار مجددا باید آن را انجام داد.
پیشگیری از سرطان کولورکتال در جوانان
اگر به سلامت بدن خود اهمیت میدهید پس توصیه میشود توصیات زیر را جدی بگیرید و نکات گفته شده را رعایت کنید تا بتوانید از ابتلا به این بیماری اذیت کننده در امان باشید:
- کاهش مصرف نوشیدنی های الکلی: انجمن سرطان آمریکا مصرف نوشیدنی های الکلی را بیش از 2 بار برای مردان و 1 بار برای زنان در طول روز توصیه نمیکند.
- مصرف فیبر کافی: برای حفظ سلامت روده بزرگ باید 25 گرم فیبر در روز مصرف کنید این به معنای گنجاندن بیشتر انواع میوه ها، سبزیجات، غلات کامل، لوبیا و حبوبات در رژیم غذاییتان است.
- کاهش وزن: در صورتی که اضافه وزن دارید بهتر است بدانید خطر ابتلا به سرطان و همینطور مرگ و میر ناشی از آن بیشتر است. این موضوع در رابطه با ابتلا به سرطان روده بزرگ بیشتر صدق میکند.
- ورزش: در صورتی که در طول روز بیتحرک هستید و فعالیت خاصی انجام نمیدهید باید بدانید احتمال ابتلا به سرطان کولورکتال در شما بیشتر است. بنابراین ورزش و فعالیت روزانه موجب بهبود عملکرد روده ها میشود و خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را کاهش میدهد.
- ترک سیگار: اگر سیگار میکشید سعی کنید برنامه ایی ترتیب دهید تا این عادت را به مرور از بین ببرید. این موضوع شامل ترک سیگارهای الکترونیکی نیز میشود. استعمال سیگار نه تنها موجب ابتلا به سرطان ریه میشود بلکه خطر ابتلا به سرطان کولورکتال و سایر سرطان ها را نیز افزایش میدهد.