4 مارس مصادف با 13 اسفند روز جهانی آگاهی رسانی از ویروس HPV و بیماری زگیل تناسلی میباشد. این روز برای کمک رسانی به مبتلایان به ویروس HPV، گسترش آگاهی از این ویروس و آموزش اقدامات پیشگیرانه نظیر واکسیناسیون برای عموم مردم در نظر گرفته شده است. با شناساندن خطرات و علائم و نشانههای ویروس اچ پی وی به مردم در این روز میتوانیم میزان اگاهی را بالا ببریم و از ابتلا به این عفونت جنسی پیشگیری کنیم.
در ادامه به بررسی ویروس HPV و ضایعات زگیل تناسلی و همچنین خطرات این عارضه خواهیم پرداخت.
ویروس اچ پی وی (HPV) چیست؟
ویروس اچ پی وی شایعترین بیماری منتقله از راه جنسی میباشد که طبق مطالعات در سال 2018 حدود 43 میلیون نفر به این عفونت جنسی مبتلا بودند. ویروس اچ پی وی که همان ویروس پاپیلوما انسانی (Human Papillomavirus) میباشد، معمولا از طریق روابط جنسی پرخطر منتقل خواهد شد. ویروس HPV بیش از 100 نوع سویههای متنوعی را دارد که میتواند بر قسمتهای گوناگونی از بدن بیماران تاثیر بگذارد و ضایعات گوشتی و زگیل مانندی را در دستها، پاها و یا دستگاه تناسلی در مردان و زنان به وجود خواهد آورد.
راههای موثری برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس و محافظت از سلامت دستگاه تناسلی وجود دارد که مطمئنترن آنها، تزریق واکسن است.
ویروس HPV چه علائم و نشانههایی دارد؟
معمولا ویروس اچ پی وی علائم و نشانه به خصوصی ندارد و بسیاری از افراد مبتلا هیچگاه از وجود چنین ویروسی در بدن خود مطلع نخواهند شد. با این حال در برخی موارد ضایعاتی گوشت زگیل در ناحیه تناسلی مردان و زنان دیده میشود و هیچ درد و ناراحتی را به همراه نخواهد داشت. این ضایعات به عنوان زگیل تناسلی شناخته میشوند که توصیه میشود به محض دیدن آنها، به پزشک متخصص بیماریهای مقعدی جهت درمان و رفع این زوائد مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید:
نحوه انتقال ویروس HPV
بسیاری از انواع ویروس HPV به آسانی منتقل شده و دهان، گلو و نواحی جنسی را در زنان و مردان تحت تاثیر قرار خواهد داد.
2 راه رایجی که منجر به انتقال آسان ویروس پاپیلوما انسانی میشوند عبارتند از:
- تماس نزدیک پوست با پوست
- دخول مقعدی یا واژینال
به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس اچ پی وی، روابط جنسی ایمن و یا داشتن شریک جنسی مطمئن توصیه میشود.
عوارض و خطرات ناشی از ابتلا به ویروس HPV
در اغلب موارد ویروس اچ پی وی هیچ تاثیر و عارضهای بر سلامت بدن مبتلایان نخواهد داشت. با این حال برخی از بیماریهای زیر، موارد شک برانگیزی بر ابتلا به ویروس HPV شناخته میشوند:
- سرطان مقعد
- زگیلهای تناسلی
- سرطان دهانه رحم
- سرطان واژن و آلت تناسلی
درمان زود هنگام و پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV از بروز سرطانهای گوناگون ناشی از این ویروس جلوگیری خواهد کرد.
راههای تشخیص زگیل تناسلی و ویروس HPV
با مراجعه به یک پزشک متخصص بیماریهای مقعدی و یا جراح عمومی، میتوانید زگیلهای تناسلی به وجود آمده را شناسایی کنید. آن هم به کمک معاینات بالینی!
موارد پر ریسک و شدید ویروس HPV بدون علامت بوده و معمولا برای شناسایی این عفونت جنسی از روشهای زیر استفاده خواهیم کرد.
- تست پاپ اسمیر و نمونه برداری از دهانه رحم در بانوان
- تست HPV برای شناسایی سویههای پر خطر این عارضه
- کولونوسکوپی در صورت مشاهده زگیلهای تناسلی در اطراف دهانه مقعد
جهت درمان زگیلهای تناسلی با کلینیک لیزرشفا تماس بگیرید و نوبت درمان خود را تعیین کنید.
توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس HPV
شما نمیتوانید محافظت کاملی از بدن خود در برابر ویروس پاپیلومای انسانی داشته باشید. به هر حال اقداماتی پیشگیرانه وجود دارند که رعایت آنها با دقت کامل، احتمال ابتلای به این عارضه را تا حد امکان کاهش خواهند داد:
- استفاده از کاندوم حین رابطه جنسی
- تزریق واکسن ویروس HPV (واکسن گارداسیل)
- پرهیز از داشتن شریکهای جنسی متعدد و نامطمئن
- معاینات سالانه و مرتب برای شناسایی سلولهای سرطانی و یا زگیلها
آیا ویروس HPV قابل درمان است؟
خیر! علیرغم پیشرفت علم و دانش همچنان راهی برای درمان قطعی ویروس HPV یافت نشده است. تنها به راههایی برای درمان زگیلهای تناسلی حاصل از ویروس اچ پی وی رسیدهایم که به طرز موثری این زوائد را از بین میبرد.
شما میتوانید از دستگاههای لیزر CO2 استفاده کنید و به کمک یک جراح متخصص بیماریهای مقعدی در یک کلینیک مجهز لیزر، این زوائد را بردارید.