کیست پیلونیدال یا سینوس مویی چیست؟
سینوس مویی (موئی) یا همان کیست پیلونیدال یا کیست مویی بیماری شایع ای در بین عموم می باشد که در ناحیه انتهای ستون فقرات یا دنبالچه ایجاد شده و دارای ترشح چرکی مزمن بوده که گاهی همراه با خون است و به عبارتی یک حفره عفونی در گودی کمر، یعنی تقریبا در پایین ترین قسمت ستون فقرات می باشد. و این ترشحات بعضی اوقات است و از سوراخ های منفرد یا متعدد در خط وسط بیرون میریزد.گاهی این سوراخ ها بسته شده و ترشحات داخل کیست جمع میشود این کیست معمولا به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان شده ولی گاهی چیزی بیش از یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست.
علل ایجاد کیست پیلونیدال (سینوس مویی)
در مورد علت بیماری سینوس مویی همواره از برگشت مو به داخل ذکر میگردید اما مطالعات نشان میدهد حتما زمینه ژنتیک جهت بروز بیماری لازم است وگاها بیماری در چند فرزند یک خانواده یا پدر و فرزند مشاهده می گردد. به دلیل افزایش کارهای نشسته و تغییر نحوه لباس پوشیدن مردم (استفاده از لباس های تنگ و حاوی الیاف مصنوعی) و گسترش چاقی، شیوع این بیماری به نحو انفجاری در حال گسترش است.
این بیماری که مردان را بیش از زنان گرفتار می کند، اغلب برای اولین بار در دوران بلوغ و هنگاهی که رشد مو و فعالیت غدد چربی افزایش می یابد، بروز می کند. این عارضه در افراد چاق، پرمو، کسانی که زیاد عرق می کنند، کارهای نشسته دارند یا لباس های تنگ می پوشند، بیشتر دیده می شود.
نشانه های کیست مویی
معمولا کیست پیلونیدال تا زمانی که به صورت حاد دچار عفونت نشده باشد، نشانه ای ندارد. در این حالت، تنها تظاهر بیماری، وجود حفره ای زیر پوستی در فاصله دو باسن و کمی بالاتر از مقعد است که ممکن است اندازه ای به قطر یک تا چند سانتی متر داشته باشد؛ حاوی مقادیری مو باشد و توسط چند سوراخ ریز به سطح پوست راه داشته باشد. در این وضعیت، تنها در معاینه، سوراخ های ریز پوست در فاصله بین دو باسن قابل مشاهده است.
علایم شایع سینوس مویی
در صورت عفونت نکردن کیست پیلونیدال، علامتی وجود ندارد. با ایجاد عفونت، علایم زیر بروز میکنند:
- تب و لرز
- ورم و درد
- ترشح چرک
- درد موقع نشستن
- قرمزی و احساس درد با لمس
اگر هنگام نشستن احساس ناراحتی میکنید، یک بالش مخصوص در محل نشستن خود قرار دهید.
درمان، معالجه و جراحی سینوس موئی با لیزر
در هر صورت درمان این بیماری در هر مرحله، جراحی می باشد، به هیچ وجه درمان دارویی در سینوس مویی هیچ گونه جایگاهی نداشته مگر به عنوان کار کمکی، که جراحی انجام شده و یا قبل از اینکه جراحی انجام شود برای آمادگی قبلی بیمار آنتی بیوتیک و بعد از عمل هم آنتی بیوتیک داده می شود ولی خود آنتی بیوتیک به عنوان درمان قطعی به هیچ وجه کاربرد ندارد. حتماً باید درمان جراحی صورت بگیرد همان طوری که از صدها سال پیش عمل جراحی با روش برداشتن توده و دوختن زخم حاصل صورت می گرفت، اما در کل با توجه به تجربه کلی به دست آمده، اگر بافت بعد از اینکه برداشته شد محل آن بخیه شود به طور قطع به یقین بافت پوست سریع تر از پایین جوش خورده و کیست دوباره عود می کند. در حال حاضر قطعی ترین راه برداشتن کیست و باز گذاشتن حفره می باشد که بیمار روزانه آن قسمت را شسته و به تدریج آن بافت ترمیم و پر می شود.
سينوس مويی يا پيلونيدال عود شده
در مواردی كه در طی عمل جراحي بافت كيست بطور كامل برداشته نميشود و يا در عملهايی كه بعد عمل جهت بهبود سريعتر زخم بخيه ميشود و يا اينكه بعد جراحی موهای ناحيه با ليزر از بين برده نميشوند احتمال عود بيماري وجود دارد
در روشهای قديم درمان سينوس عود شده يك جراحي به مراتب وسيعتر و عميق تر ميباشد در صورتيكه ميتوان براحتی و با سوزاندن ريشه موهاي موجود در ناحيه عمل جراحي احتمال جراحي مجدد تا ٩٠٪ كاهش مي يابد لذا بهترين روش جهت درمان موارد عود بيماري در مرحله اول استفاده از ليزرهاي سوزاننده مو ميباشد.
به چند مزیت استفاده از ليزر کیست مویی جهت جراحی اشاره میکنیم
• عدم نیاز به بیهوشی عمومی یا نخاعی و بستری شدن دربیمارستان.
•عدم وجود درد در جراحی با لیزر بطوریکه بیمار از روز بعد از عمل می تواند راحت بنشیند، این در حالی است که در جراحی معمولی بیمار بمدت چند هفته باید در منزل بماند و از کار روزانه باز بماند.
• درجراحی با لیزر نیازی به پانسمان داخل زخم وتراشیدن زخم وجود ندارد و از روز بعد بیمار می تواند حمام بگیرد و داخل زخم را با آب و صابون بشوید در حالی که در جراحی معمولی پانسمان داخل زخم و تراشیدن زخم ضروری است.
• میزان عود در هر دو روش جراحی و لیزر یکسان بوده و حدود 10% می باشد اما اگر بعد از جراحی با لیزر و بهبود زخم پوست ناحیه عمل با لیزرهای از بین برنده مو تابش بگیرد میزان عود به 2% میرسد.
انواع لیزر کیست پیلونیدال یا سینوس مویی
درمان همراه با بخیه: در این جراحی صرفاً محل کیست پیلونیدال یا سینوس مویی برش می خود و عموما شکل برش به شکل بیضی بوده و پس از جراحی دو طف کیست را به یک دیگر بخیه می کنند. مزیت آن التیام زود تر زخم و عوارض آن درصد بالای عود نسبت به روش درمان بدون بخیه است.
درمان بدون بخیه: در این جراحی، کیست پیلونیدال یا سینوس مویی و اطراف آن با لیزر برش خورده و کیست تخلیه می شود ولی پس از عمل، محل جراحی بخیه نشده و باز می ماند تا به صورت خود به خود ترمیم شود. بدین منظور باید طبق نظر پزشک، نکات مراقبتی را رعایت کرد تا پس از چند زخم التیام یابد.