قبل از آنکه، به بررسی مصرف آنتی بیوتیک برای کیست مویی بپردازیم، می خواهیم بگوییم که کیست مویی چیست و چگونه به وجود می آید؟
کیست مویی چیست؟
کیست مویی یا سینوس مویی یک سوراخ کوچک در پوست بالای مقعد می باشد که اگر این سوراخ ها بسته شود موجب ترشحات چرکی و باعث کیست یا آبسه خواهد شد. این کیست های کوچک، شامل کثیفی، مو و مواد زائد در انتهای نقطه ستون فقرات و بالاتر از مقعد قرار داردکه باعث ترشحات چرکی و بد بو، درد و خارش در این ناحیه خواهد شد. معمولا، این بیماری درآقایان شایع تر است و بیشترین رده سنی که به کیست مویی مبتلا می شوند، افراد 16 تا 26 سال هستند.
دلایل کیست مویی
علت دقیقی هنوز برای کیست مویی مشخص نشده است. اما تاثیر عواملی مثل رشد مو هایی که تمایل دارند به طرف داخل باشند و به صورت زیر پوستی هستند زیاد است. علاوه بر آن، واکنش دفاعی بدن علیه آن به عنوان یک عضو ناشناس شروع می شود.
عواملی که باعث به وجود آمدن این بیماری می شوند عبارتند از:
- چاقی مفرط
- جنسیت مرد
- سابقه خانوادگی
- پوشیدن لباس تنگ
- نشستن طولانی مدت
- پر مو بودن ناحیه مقعد
- نداشتن بهداشت فردی
- شکاف عمیق بین دو باسن
علایم کیست مویی
علائم کیست مویی شامل:
- ترشح چرک و خونآبه
- مو های سفت و محکم
- خارج شدن مو از ضایعه
- رطوبت زیاد در پایین کمر
- ایجاد سوراخ هایی در پوست
- ایجاد زخم در پوست اطراف آن
- درد در هنگام نشستن و ایستادن
- ایجاد خارش و آسیب دیدگی در ناحیه مقعد
- متورم شدن بین دو باسن و کمی بالاتر از مقعد
توجه داشته باشد که در صورت مشاهده هر گونه علائمی به پزشک متخصص مراجعه کنید تا پزشک با بررسی بیشتر بیماری را تشخیص دهد و روش درمان مناسب را انتخاب کند.
پیشگیری از ابتلا به کیست مویی
برای جلوگیری از مبتلا شدن به کیست مویی باید:
- بهداشت فردی را رعایت کنید
- مو های زائد دور باسن تراشیده شود
- به طور مرتب باسن خود را بشورید و خشک کنید
- از لباس های مناسب سایز خود و گشاد استفاده کنید
درمان کیست مویی
روش های بسیاری برای درمان کیست مویی وجود دارد که این روش ها بستگی به محل کیست مویی، اندازه کیست، میزان گسترش عفونت و… دارد که عبارتند از:
- درمان با لیزر
- درمان با عمل جراحی
- درمان گیاهی
- درمان دارویی
- درمان خانگی
درمان با لیزر
یکی از روش های قطعی برای درمان کیست مویی، درمان با لیزر می باشد که بسیار موثر بوده و عوارض کمتری را به همراه دارد. و همچنین این جراحی به دو روش برش با لیزر و بهبودی خود به خود و برش با لیزر همراه با بخیه انجام می شود. که از مزایای آن می توان به کاهش دوره نقاهت، عدم نیاز به تراشیدن زخم و…اشاره کرد. همچنین عمل لیزر کیست مویی به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی صورت می گیرد.
درمان با عمل جراحی
در این روش برش و تخلیه کیست به وسیله چاقو صورت می گیرد. همچنین ناحیه عمل شده نیاز به بخیه زدن ندارد و به صورت حفره باقی می ماندکه خود به خود ترمیم می شود. در این روش روزانه باید پانسمان انجام شود و شاید نیاز به پانسمان داخلی نیز باشد همچنین دوره نقاهت بسیار طولانی تر است فرد بیمار نیاز به بستری شدن در بیمارستان نیز دارد.
درمان گیاهی
- جوش شیرین: نصف قاشق چای خوری جوش شیرین را با سرکه مخلوط کنید و به مدت 15 تا 20 دقیقه روی کیست مویی قرار دهید و سپس آن را با آب بشورید. این ترکیب باعث ضدعفونی شدن ناحیه کیست خواهد شد.
- روغن نارگیل : نصف قاشق چای خوری نارگیل را روی زخم قرار دهید و بگذارید چند ساعتی روی آن قرار گیرد. روغن نارگیل از عفونت کیست مویی نیز جلوگیری می کند.
- سیر: سیر با خاصیت ضد باکتری با کثیفی های موجود در کیست مویی مقابله خواهد کرد.
- دارچین و عسل : دو قاشق غذاخوری عسل را با نصف قاشق چای خوری دارچین ترکیب کنید و روی کیست بگذارید و چند بار در روز آن را تکرار کنید.
درمان دارویی
دارو هایی که برای درمان کیست مویی استفاده می شوند عموما از دسته آنتی بیوتیک ها، ضد درد و ضد التهاب می باشند و برای درمان قطعی کیست مویی به تنهایی کارایی ندارند. همچنین توجه داشته باشید که برای مصرف این داروها، حتما باید تجویز و مشورت دکتر متخصص صورت گیرد.
تزریق داروی فنل
درمان با فنل به صورت بی حسی موضعی صورت می گیرد،که پزشک متخصص فنل را به داخل کیست مویی تزریق می کند. این روش باید چندین بار تکرار شود تا باعث بسته شدن تدریجی ضایعه شود اما این روش درمانی بسیار وقت گیر است و به علت درجه عود بالایی که دارد مورد استفاده قرار نمی گیرد.
چسب فیبرین
این روش موثر و سریع می باشد که برای درمان کیست مویی خفیف صورت می گیرد. گفته شده که این روش 90% تا 100% بدون بازگشت بیماری و با عوارض کم تر نسبت به سایر روش های درمان خانگی صورت می گیرد.
مصرف آنتی بیوتیک ها
اگر بیماری کیست مویی به موقع تشخیص داده شود، پزشک متخصص زدن موهای زائد، رعایت بهداشت فردی و مصرف آنتی بیوتیک هایی مثل مترونیدازول و ازیترومایسین را توصیه میکند.
نکاتی راجع به مصرف آنتی بیوتیک
در مورد مصرف آنتی بیوتیک باید به نکات زیر توجه کرد که عبارت است از:
- آنتی بیوتیک های تجویز شده باید به طور کامل مصرف شوند.
- ممکن است پزشک مصرف کرم یا پماد آنتی بیوتیک را تجویز کند.
- آنتی بیوتیک ها فقط عفونت ها و ناراحتی های ناشی از کیست مویی را کاهش می دهد.
مصرف آنتی بیوتیک بعد از عمل
نتایج تجویز آنتی بیوتیک بعد از عمل یکسان نمی باشد. گفته شده که مصرف کلیندامایسن به عنوان کمکی همراه عمل جراحی کیست مویی مزمنف تفاوتی در میزان بهبودی بیماری نشان داده نشده است. همچنین در برخی از مطالعات گفته شده که مترونینازول یا ازیترومایسین پس از عمل جراحی مدت زمان بهبودی را کاهش می دهد.
اما باید گفت تا امروز هیچ گونه مزیتی داروهای آنتی بیوتیک نداشته است.
نتیجه کلی
در کل نتیجه می شود که کاربرد آنتی بیوتیک در درمان فرمولاسیون های موضعی یا سیستمیک هنوز ناشناخته است و استفاده از این دارو ها در شرایط زیر در نظر گرفته می شوند:
- سلولیت شدید
- ضعف سیستم دفاعی
- وجود بیماری سیستمیک همراه ابتلا به کیست مویی
اگر عفونت و خارش کیست با دارو برطرف شود نیاز به جراحی نیز می باشد؟
بله، دارو درمان قطعی نیست و بهترین راه درمان جراحی با لیزر می باشد. برای مشورت با پزشک متخصص می توانید با پزشکان ما در کلینیک لیزر شفا تماس حاصل بفرمایید.
دارو های آنتی بیوتیک می توانند کیست را از بین ببرند؟
خیر، ممکن است تنها مدت زمان بهبودی را کاهش دهد.
قبل از جراحی چه دارو هایی باید مصرف شود؟
مصرف آنتی بیوتیک می تواند به نتیجه گیری درمان کمک بهتری کند. ولی باید با مشورت پزشک انجام گیرد.
آیا آلوئه ورا برای درمان کیست مویی موثر است؟
بله، آلوئه ورا باعث می شود که تورم و عفونت های کیست مویی کاهش یابد.