اولین مرحله در درمان قطعی و موثر یک بیماری، تشخیص درست و دقیق آن است که باعث می شود، پزشک بتواند مناسب ترین راهکار های درمانی برای وضعیت شما را مشخص و تجویز کند.
آنوسکوپی از روش های پزشکی ساده به حساب می آید که به پزشکان در تشخیص دقیق و درست انواع بیماری های مقعدی و گوارشی کمک زیادی می کند. برای آشنایی بیشتر با این روش مطمئن، لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
آنوسکوپی یا معاینه مقعدی چیست؟
آنوسکوپی یا معاینه مقعدی یک روش تشخیصی است که می تواند به پزشک شما در بررسی دقیق هر گونه ناهنجاری مقعدی و گوارشی کمک کند. برای انجام فرآیند آنوسکوپی، از وسیله ای استفاده می شود که آنوسکوپ نام دارد. آنوسکوپ، مشاهده داخل کانال مقعد با جزئیات کامل را به آسانی ممکن می کند.
مراحل انجام آنوسکوپی
- خالی کردن روده و مثانه به وسیله ملین در صورت نیاز
- آماده شدن بیمار در حالت 2 زانو و خم شدن به جلو یا دراز کشیدن به شانه و پهلو و جمع کردن زانو ها به سمت شکم
- قرار دادن ژل ضد درد در ناحیه مقعد
- وارد کردن لوله روغن کاری شده به کانال مقعد
- خارج کردن لوله به آرامی در مرحله آخر
موارد کاربرد معاینه مقعدی
با استفاده از روش تشخیصی آنوسکوپی، می توان مشکلات دستگاه گوارش و رکتوم از جمله موارد ذیل را بررسی کرد:
- پولیپ
- سرطان
- آبسه مقعدی
- بواسیر یا هموروئید
- اسهال و یبوست مزمن
- شقاق مقعدی یا فیشر آنال
- بیماری های التهابی روده
عوارض آنوسکوپی
آنوسکوپی معمولا بدون درد است، اما اگر به بیماری هایی مثل بواسیر یا هموروئید مبتلا هستید، ممکن است کمی خونریزی داشته باشید که آن هم کاملا طبیعی است. هم چنین، ممکن است هنگام انجام آنوسکوپی احساس فشار یا تمایل به دفع و اجابت مزاج داشته باشید. این روش تشخیصی هیچ عارضه جدی به دنبال ندارد و تنها ممکن است بعد از انجام آن ناراحتی جزئی را تجربه کنید.
آمادگی برای معاینه مقعدی
اگر روده و مثانه خود را قبل از آنوسکوپی خالی کنید، احساس راحتی بیشتری در حین انجام آن خواهید داشت. به این منظور ممکن است پزشک قبل از انجام معاینه مقعدی به شما انما بدهد یا دارو های ملین را تجویز کند.
آزمایش های دیگر همراه با آنوسکوپی
اینکه لازم است آزمایشات دیگری هم در کنار آنسکوپی انجام بگیرند، به تشخیص پزشک شما بستگی دارد. آزمایشات دیگر که بعضا باید در کنار آنوسکوپی انجام بگیرند، می توانند شامل موارد زیر باشند:
معاینه دیجیتالی یا انگشتی رکتوم
به منظور بررسی هر گونه ناهنجاری در ناحیه داخلی رکتوم، قرار دادن انگشت دارای دستکش در این ناحیه با استفاده از ژل روان کننده صورت می گیرد.
بیوپسی یا نمونه برداری
ممکن است پزشک شما بخواهد به دنبال نتایج دریافتی از آنوسکوپی، برای آزمایشات بیشتر، از بافت کانال رکتوم نمونه برداری کند.
پس از معاینه مقعدی چه باید کرد؟
اقدامات بعدی شما به نتیجه آنوسکوپی و در صورت نیاز، آزمایشات بیشتر بستگی دارد. اما لازم به ذکر است که این روش تشخیصی کاملا سرپایی است و می توانید بلافاصله بعد از آن، فعالیت های روزانه خود را از سر بگیرید.
چرا کلینیک لیزر شفا؟
کلینیک شفا بیش از ۱۵ سال است که صرفا بر روی درمان بیماری های نشیمنگاهی (مقعدی) متمرکز می باشد و دارای با تجربه ترین کادر پزشکی در زمینه بیماری های مقعدی می باشد که نقش این تجربه در کاهش درصد عود و تشخیص و درمان صحیح بیماری بسیار ارزشمند می باشد. شما می توانید اطمینان حاصل نمایید که در این کلینیک بیماری شما به درستی تشخیص داده شده و جراحی راحت و با حداقل درد و خونریزی را تجربه خواهید کرد.
پرسش های متداول
آیا آنوسکوپی دردناک است؟
اکثر افراد حین آنوسکوپی احساس درد نمی کنند و به مسکن یا آرامبخش نیازی ندارند.
آیا آنوسکوپی یک عمل جراحی است؟
خیر. آنوسکوپی یک روش تشخیصی می باشد.
آنوسکوپی برای بررسی چه نواحی در بدن انجام می شود؟
بررسی مقعد، پایین راست روده و پایین ترین قسمت های دستگاه گوارش
مدت زمان انجام معاینه آنوسکوپی چقدر است ؟
معاینه مقعدی یا آنوسکوپی معمولا حدود 1 تا 2 دقیقه طول می کشد.