فهرست محتوا
- بواسیر چیست؟
- انواع بواسیر ( هموروئید )
- درجه بندی هموروئید بر اساس شدت
- علائم بواسیر
- عوامل ایجاد بیماری هموروئید
- پیشگیری از هموروئید با:
- درمان انواع بیماری هموروئید
- شدت بیماری هموروئید در سنین مختلف
- چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بواسیر هستند؟
- آیا بیماری هموروئید منجر به سرطان می شود؟
- نحوه تشخیص بیماری هموروئید چگونه است؟
- چرا کلینیک لیزر شفا؟
- سوالات متداول در مورد هموروئید
برای درک بهتر بیماری بواسیر در مطلب بواسیر چیست با ما همراه باشید.
بواسیر چیست؟
برای خیلی از مردم پیش می آید که تعریف دقیقی از بواسیر یا همان هموروئید ندارند در صورتی که بسیاری از مردم در مرحله ای از زندگی شان دچار بیماری هموروئید می شوند که گاهی با درد همراه می باشد اما معمولا بیماری خطرناکی محسوب نمی شود و ممکن است در چند هفته اول از بین برود.
به سیاهرگ متورم شده در بخش انتهایی راست روده و مقعد، بواسیر یا هموروئید گفته می شود.
هر گونه فشار بیش از حد به رگ های ناحیه راست روده و مقعد که موجب کشیدگی، نازک شدن و سپس تورم دیواره رگ های این قسمت ها شود، می تواند منجر به این بیماری گردد.
انواع بواسیر ( هموروئید )
بواسیر داخلی
رگ های متورم شده در داخل کانال مقعدی است که از مقعد بیرون زده و به رنگ آبی تیره می باشند.
بواسیر خارجی
بواسیر خارجی یک رگ متورم شده در ناحیه مقعد می باشد که به شکل یک توده می باشد که این توده می تواند به صورت نرم یا سفت باشد.
درجه بندی هموروئید بر اساس شدت
درجه های بواسیر بر اساس موقعیت و بیرون زدگی از مقعد مشخص می شود.
هر چه میزان بیرون زدگی بشتر باشد در نتیجه شدت آن بیشتر خواهد بود. شناسایی درجه و شدت هموروئید در طی فرایند درمان این بیماری از الزامات می باشد.
بواسیر درجه اول
بواسیر درجه یک که داخلی نیز شناخته می شود که خارج از مقعد مشاهده نمی شود.
بواسیر درجه دوم
در درجه دو، بواسیر پس از اتمام دفع به درون مقعد باز می گردد.
بواسیر درجه سوم
در درجه سه، بواسیر به هنگام دفع بیرون می آید و پس از اتمام دفع به داخل مقعد باز میگردد.
بواسیر درجه چهارم
در این درجه از بواسیر که از همه شدید تر است، به طور کلی بواسیر در خارج از مقعد مشاهده می شود.
علائم بواسیر
- مدفوع خونی
- خارش و سوزش
- تورم در اطراف مقعد
- احساس اجابت مزاج ناقص
- خونریزی ( قرمز روشن) بدون درد
- توده یا برآمدگی دردناک در نزدیکی مقعد
عوامل ایجاد بیماری هموروئید
- بارداری
- اضافه وزن
- بیماری کبدی
- آمیزش مقعدی
- اسهال یا یبوست
- سرطان روده بزرگ
- ایستادن به مدت زیاد
- سابقه جراحی ناحیه رکتوم
- رژیم هایی با مصرف فیبر پائین
- قرار گرفتن طولانی مدت به حالت دفع
- سرطان کولون (سرطان قسمتی از روده بزرگ)
- استفاده از نوشدنی های الکلی و عدم مصرف آب کافی
پیشگیری از هموروئید با:
- ورزش
- افزایش مصرف آب
- مصرف فیبر ( میوه، سبزیجات، غلات سبوس دار و… )
درمان انواع بیماری هموروئید
درمان بواسیر داخلی
اگر بیماری هموروئید در مراحل اولیه خود باشد می توان با درمان خانگی آن ها را درمان نمود ولی اگر وخیم باشد و مزمن شود، پزشک هموروئید را با باند های لاستیکی می بندد و اگر این کار نتیجه ندهد پزشک مجبور به جراحی می شود. جهت مطالعه دقیق در مورد درمان بواسیر اینجا کلیک کنید.
درمان بواسیر خارجی
برای درمان بسیاری از هموروئید های خارجی درمان های خانگی کفایت می کنند. برای مثال نوشیدن آب، استفاده از فیبر بیشتر و ورزش از مواردی هستند که در موارد بالا نیز ذکر شدند. اما در مواردی که شدت یافته باشد هیچ راهی جز جراحی بواسیر خارجی نیست.
شدت بیماری هموروئید در سنین مختلف
بواسیر در زنان و مردان شایع بوده و احتمال ابتلا به این بیماری در سنین 45 تا 65 سالگی بیشتر است که به همین دلیل به عنوان یک بیماری پیری شناخته میشود در صورتی که در سنین مختلف، حتی در کودکان نیز مشاهده می شود.
چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بواسیر هستند؟
افرادی که به صورت طولانی مدت و مداوم می نشینند.
افرادی که به علت شغل خود مانند کار با کامپیوتر یا رانندگان، مدت زمان زیادی را باید به حالت نشسته بگذرانند، بیشتر در معرض ابتلا به هموروئید می باشند، زیرا گردش خون در حالت نشسته در ناحیه لگن سخت تر انجام می شود. به منظور کاهش این احتمال جابه جایی در هر 2 ساعت و فعالیت های سبک مانند پیاده روی کوتاه مدت پیشنهاد می شود.
افرادی که به صورت طولانی مدت و مداوم می ایستند.
افرادی که شغل آن ها ایجاب می کند مدت زمان طولانی بایستند مانند گارسون ها و آرایشگران، در صورت رعایت نکردن راهنما های سلامت مانند جابه جایی پا ها هرچند دقیقه یک بار و ایستادن بر روی پنجه یا پاشنه، هم موجب آسیب به ستون فقرات خود می شوند و هم احتمال ابتلا به هموروئید را افزایش می دهند زیرا خون به خوبی در بدن گردش پیدا نمی کند.
افرادی که فعالیت های بدنی و ورزشی سنگین انجام می دهند.
افرادی مانند باربر ها که به طور ناگهانی حجم عظیمی را بلند می کنند موجب می شوند به عروق خونی و رکتوم فشار زیادی وارد شود و درصد ابتلا به هموروئید افزایش یابد. به منظور کاهش احتمال این بیماری کار کردن به روش اصولی و فعالیت های ورزشی به سبب تقویت عضلات ناحیه تهتانی پیشنهاد می شود.
افرادی که زندگی آن ها تحت فشار زیاد استرس و اضطراب می باشد.
افرادی که استرس و تنش بالایی را تحمل می کنند موجب اختلال در حرکات روده شده و در نهایت منجر به یبوست می گردد که از دلایل اصلی ابتلا به هموروئید می باشد.
آیا بیماری هموروئید منجر به سرطان می شود؟
خیر، هموروئید به تنهایی نمی تواند موجب سرطان شود ولی اگر از علائم آن خونریزی باشد، باید معاینه های دقیق صورت پذیرد چرا که ممکن است هموروئید از نشانه هایی برای تشخیص سرطان روده بزرگ باشد.
نحوه تشخیص بیماری هموروئید چگونه است؟
بیماری هموروئید خارجی یا ترومبوزه با مشاهده قابل تشخیص است و نیازی به معاینه داخلی ندارد ولی هموروئید داخلی در ابتدایی ترین روش با وارد کردن انگشت در ناحیه و احساس برآمدگی قابل تشخیص بوده اما در اکثر مواقع هموروئید قابل لمس نیست و نیاز به آزمایش هایی امثال آنوسکوپ یا پروکتوسکوپ دارد.
در صورتی که بالای 50 سال باشید و تا به حال کولونوسکوپی نکرده باشید همچنین مشکوک به سرطان یا دارای علائم بیماری های دیگر باشید، امکان دارد آزمایش کولونوسکوپی نیز تجویز شود.
درمان بواسیر در کودکان
درمان هموروئید درکودکان با روش لیزر بهتر و ساده تر انجام می شود و میزان درد و خونریزی کودک نیز به مقدار زیادی کمتر است.
دکتر متخصص هموروئید
درمان هموروئید نیازمند تجربه، دانش و مهارت کافی پزشک می باشد که در کلینیک لیزر شفا پزشکان زیادی به صورت تخصصی در زمینه درمان بواسیر فعالیت می کنند.
به منظور راحتی بیشتر مراجعه کنندگان برای آقایان دکتر بواسیر مرد و برای خانم ها دکتر بواسیر خانم، آن ها را ویزیت خواهد کرد.
چرا کلینیک لیزر شفا؟
کلینیک شفا بیش از ۱۵ سال است که صرفا بر روی درمان بیماری های نشیمنگاهی (مقعدی) متمرکز می باشد و دارای با تجربه ترین کادر پزشکی در زمینه بیماری های مقعدی می باشد که نقش این تجربه در کاهش درصد عود بیماری و تشخیض و درمان صحیح بیماری بسیار ارزشمند می باشد. شما می توانید اطمینان حاصل فرمایید که در این کلینیک جراحی راحت و با حداقل درد و خونریزی را تجربه خواهید کرد.
سوالات متداول در مورد هموروئید
به سیاهرگ متورم شده در بخش انتهایی راست روده و مقعد، بواسیر یا هموروئید گفته می شود. هر گونه فشار بیش از حد به رگ های ناحیه راست روده و مقعد که موجب کشیدگی، نازک شدن و سپس تورم دیواره رگ های این قسمت ها شود، می تواند منجر به این بیماری گردد.
احتمال ابتلا به این بیماری در سنین ۴۵ تا ۶۵ سالگی بیشتر است که به همین دلیل به عنوان یک بیماری پیری شناخته میشود در صورتی که در سنین مختلف، حتی در کودکان نیز مشاهده می شود.
خیر، هموروئید به تنهایی نمی تواند موجب سرطان شود ولی اگر از علائم آن خونریزی باشد، باید معاینه های دقیق صورت پذیرد چرا که ممکن است هموروئید از نشانه هایی برای تشخیص سرطان روده بزرگ باشد.
بیماری بواسیر خارجی یا ترومبوزه با مشاهده قابل تشخیص است و نیازی به معاینه داخلی ندارد ولی بواسیر داخلی در ابتدایی ترین روش با وارد کردن انگشت در ناحیه و احساس برآمدگی قابل تشخیص بوده اما در اکثر مواقع هموروئید قابل لمس نیست و نیاز به آزمایش هایی امثال آنوسکوپ یا پروکتوسکوپ دارد.