جوش مقعدی چیست؟
در پیرامون مقعد غده های زیادی وجود دارد که نقش حفظ تندرستی بدن را بر دوش دارد. لگام این غده ها به درون روده ها باز می شود. اگر این لگام به هر علتی بسته شود مسائل و مشکلاتی نظیر جوش مقعدی را به دنبال خواهد داشت. اساسی ترین علائم و نشانه ای که از ایجاد این بیماری اخطار می دهد درد یا احساس ایجاد برآمدگی در قسمت مقعد است.
جوش مقعدی اکثراً به اسم آبسه مقعدی نیز مشهور است که سبب ایجاد برآمدگی های عفونی در این قسمت می گردد. عامل پیدایش این عفونت در این بخش را می توان مسدود شدن دهانه غده های چربی در پیرامون مقعد معرفی نمود، که در اثر آن غدد ورم نموده و سبب پیدایش جوش در حوالی مقعد می گردد. این گونه جوش به 2 شکل عمیقی و سطحی ظاهر می شوند و قطعاً گونه عمقی آن مسائل و مشکل بسیاری به همراه خواهد داشت.
جوش مقعدی چه به صورت عمقی چه سطحی احتیاج به معالجه فوری دارد وگرنه می تواند سبب صدمه به بافت های پیرامون می شود و امکان دارد پیامد های ناخوشایندی به دنبال داشته باشد. از پیامد های معالجه نکردن این نوع بیماری می توان به بی اختیاری در دفع، منتقل نمودن عفونت به سایر بخش های بدن، فیستول و… اشاره نمود.
درمان جوش مقعدی
بعضی از راه حل های درمان به شرح زیر است:
- حفاظت در برابر بیماری های مقاربتی و معالجه فوری برای هر عفونت حائز اهمیت است.
- به کارگیری کاندوم مخصوصاً در زمان رابطه جنسی مقعدی در جلوگیری از STI هایی است که امکان دارد سبب جوش های مقعد شود، اثربخش است.
- حفظ تندرستی و پاکیزگی در این ناحیه یک محافظت عمده در مقابل جوش مقعدی در کودکان و بزرگسالان به حساب می آید.
این جوش ها می تواند پیامد های ناخوشایند گوناگونی به همراه داشته باشد اما این بیماری ها معالجه می شوند ولی لازم است عوامل خطر را بشناسید و مطمئن شوید که هر نوع وضعیت بهداشتی که امکان دارد این ریسک را بالا ببرد بررسی و کیاست می کنید. اگر احساس کردید که دچار مشکل رابطه آمیزشی شدید بهتر است با پزشک مشورت نموده تا از ایجاد عواقب بعدی مانند فیستول مقعدی مصون باشید.
آشنایی با شیوه های درمان جوش مقعدی
درمان جوش مقعدی نظیر خالی نمودن عفونت درون آن می باشد این عمل بستگی به میزان جراحت آبسه امکان دارد در مطب از طریق بی حسی و یا در اتاق عمل بوسیله بیهوشی صورت گیرد. معالجه سرپایی این نوع جوش برای مورد های غیر عمقی است و در فضای مطب ضد عفونی شده انجام می گیرد، برای این عمل خراشی غیر عمقی بر روی جوش مقعدی ایجاد می کنند و جراحات درون آن را تخلیه نموده و سپس آن را شستشو داده و روی آن گاز استریل قرار می دهند.
برای درمان جوش مقعدی عمیق لازم است شخص در بیمارستان بستری شده که به صورت بیهوشی عمومی یا موضعی است. برای خالی نمودن عفونت یک شکاف عمیق ایجاد شده که به بخش مبتلا شده بستگی دارد. در این صورت شخص احتیاج به بستری شدن در بیمارستان دارد و بایستی از داروهای مسکن برای التیام درد در او به کار برد. اگر این عمل به صورت لیزر انجام گیرد بیمار به مقدار کمتری درد و خونریزی را تحمل می کند و زخم نیز فوری بهبود می یابد.
بعضی از بیماران بعد از عمل افزون بر معالجه با داروهای ضد درد بایستی از آنتی بیوتیک نیز استفاده نمایند، در حقیقت می توان گفت استفاده از آنتی بیوتیک برای افرادی که دارای بیماری خاص مانند دیابت، سرکوب سیستم ایمنی بدن، مشکلات دریچه قلب و… پیشنهاد می شود.
درمان جوش مقعدی بسیار مهم است چون اگر به درمان آن یا تکمیل نکردن پروسه درمان آن نپردازید امکان دارد به فیستول دچار شد.
دلایل ایجاد جوش مقعدی در کودکان
معمولاً جوش مقعدی در کودکان زیر 1 سال خیلی رایج است. این بیماری در اکثر موارد به دلیل حساسیتی است که از پوشک آنها به وجود می آید، جوش ها در این قسمت امکان دارد به صورت برجسته یا صاف باشند. در بعضی موارد دیگر به وجود آمدن جوش در این ناحیه می تواند مؤید بعضی از بیماری ها نظیر ضعف سیستم ایمنی بدن یا دیابت باشد.
همچنین ایجاد چنین جوشی در پیرامون مقعد ممکن است در کودکانی که اخیراً آنتی بیوتیک دریافت کرده اند متداول تر است. جوش مقعدی در کودکان به آرامی بزرگ شده و ورم می کند به نوعی که نشستن و راه رفتن برای کودک شما سخت و درد آور می شود، و نیز در بعضی موارد امکان دارد دهانه جوش باز شده و خون چرک آن خالی شده و بعد از آن از مقدار درد کم می شود. لازم به ذکر است تحت هیچ شرایطی مبادرت به خالی نمودن چرک ننماید زیرا امکان دارد سبب افزایش عفونت شود.