استرس، اضطراب و اختلالات ژنتیکی بیماریها و مخاطرات بسیاری را برای مردان و زنان به وجود میآورند که سندروم روده تحریک پذیر یکی از آنهاست. این عارضه موجب بروز دردهای شکمی، نفخ و خستگی بیدلیل و … میشود و به قدر شایع است که از هر 10 نفر 1 نفر در جهان به این عارضه مبتلاست.
مسئلهای که بعد از شنیدن نام این عارضه پیش میآید آن است که سندروم روده تحریک پذیر چیست و چه علائمی دارد؟ اگر میخواهید بدانید ماهیت این بیماری چیست به شما پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
سندروم روده تحریک پذیر یا IBS چیست؟
سندروم روده تحریک پذیر که به انگلیسی (IBS: Irritable bowel syndrome) میباشد، یک بیماری مزمن گوارشی شناخته میشود. علائم این عارضه در طی سالها دائما در حال تغییر بوده و بست به شرایط گوناگون علائم متفاوتی خواهد داشت.
سندروم روده تحریک پذیر بیماری خطرناکی نیست اما درد شکمی و ناراحتی بسیار زیادی را ممکن است برای مردان و زنان به دنبال داشته باشد.
درمان فوری و سرپایی بیماریهای مقعدی در کلینیک لیزرشفا
علائم سندروم روده تحریک پذیر
بسیاری از افرادی که از این سندروم گوارشی رایج رنج میبرند ممکن است با علائم زیر مواجه شوند:
- نفخ
- کمر درد
- درد شکمی
- اسهال مزمن
- ترشح مخاط
- دفع گاز مکرر
- یبوست مزمن
- خستگی و کمبود انرژی
بیماری سندروم روده تحریک پذیر که بیش از یک قرن است جامعه پزشکی را به خود درگیر کرده، برای اولین بار توسط اوسلر و به عنوان بیماری کولیت مخاطی شناخته شد.
بیشتر بخوانید: درمان یبوست و خشکی مزاج
کدام غذاها منجر به تشدید سندروم روده تحریک پذیر میشود؟
مصرف برخی از غذاها به صورت روزمره میتواند سندروم روده تحریک پذیر را تحت تاثر قرار دهد و درد بیشتری را برای فرد مبتلا رقم بزند. غذاهایی که منجر به تشدید سندروم روده تحریک پذیر میشوند عبارتند از:
- غلات
- لبنیات
- نان سفید
- نوشیدنیهای الکلی
- نوشیدنیهای گازدار
- غذاهای فرآوری شده
علت ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
با وجود پیشرفت علم و تکنولوژی در صنعت پزشکی، همچنان دلیل مشخصی برای عارضه سندروم روده تحریک پذیر یافت نشده است! با این حال محققان بر این باورند که عواملی میکروبی در بدن بر بروز این عارضه تاثیر میگذارند. از دیگر علائمی که ممکن است بر بروز این بیماری نقش داشته باشند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رژیم غذایی
- عوامل ژنتیکی
- عوامل محیطی مانند استرس
- تغییرات هورمونی (به خصوص در بانوان)
- عدم توانایی سیستم عصب مرکزی در کنترل سیستم هضم و گوارش
بهترین راه برای درمان سندروم روده تحریک پذیر
شدت و وخامت بیماری مزمن IBS را میتوانید با افزایش مصرف فیبر، حذف وعدههای غذایی که منجر به تحریک روده میشوند و همچنین ورزش کردن به صورت مرتب و روزانه در درمان سندروم روده تحریک پذیر موثر هستند.
راههایی برای تشخیص بیماری IBS
برای تشخیص این عارضه آزمایش به خصوصی وجود ندارد و پزشکان متخصص تنها با استفاده از شرح حال بیماران میتواند بیماری IBS را تشخیص دهد. در کنار شرح حالی که پزشک از شما میگیرد ممکن است سوالاتی در خصوص علائم مربوط به این سندروم بپرسد که عبارتند از:
- آیا بیدلیل وزن زیادی از دست میدهید؟
- آيا اسهال خونی و یا خونریزی از مقعد دارید؟
- هر چند وقت یکبار علائم بیماری IBS را تجربه میکنید؟
- آیا دچار تنگی نفس یا تپش قلب شدید و بی دلیل هستید؟
- آیا تودهای سفت و متورم را در شکم خود احساس میکنید؟
- چه مدت است که از علائم سندروم روده تحریک پذیر رنج میبرید؟
میزان شیوع سندروم روده تحریک پذیر در مردان و زنان چقدر است؟
این بیماری گوارشی هم در مردان و هم در زنان رایج میباشد اما زنان به سبب تغییرات هورمونی و شرایط خاص زندگیشان، بیشتر از مردان به بیماری IBS مبتلا میشوند.