همانطور که میدانید، در ابتدا آشنایی با بیماری یکی از مهم ترین مراحل درمان خواهد بود. ما در این مطلب می خواهیم که به کورک در اطراف مقعد بپردازیم و توضیحاتی را به شخصی که به این بیماری مبتلا می شود ارائه دهیم تا بیماری در گام نخست به درستی تشخیص و به موقع درمان شود.
کورک چیست؟
کورک یا آبسه مقعدی، به غده های دردناک و کوچک گفته می شود که شبیه به کیست یا جوش می باشند و به صورت زیر پوستی در اطراف مقعد به وجود می آیند.
در صورت درمان نکردن به موقع این بیماری، موجب عود بیماری و پیشرفت عفونت می شوید و در صورت ترکیدن آبسه، عفونت به اطراف رکتوم نفوذ می کند و آن را آلوده می کند.
انواع کورک ها
به طور کلی، کورک ها با توجه به مشخصاتی که دارند به دو بخش زیر تقسیم می شوند که عبارتند از:
- آبسه سطحی
این نوع آبسه ها درد زیاد ، التهاب و… در اطراف مقعد دارند و نسبت به سایر نقاط بدن گرم تر هستند.
- آبسه عمیق
آبسه های مقعدی، زمانی به وجود می آیند که ترشحات چرکی به عمق لایه های پوستی نفوذ کند که با قرمزی و التهاب همراه می باشد.
علت ایجاد کورک در اطراف مقعد
از مهم ترین دلایلی که باعت بروز این بیماری می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سل
- بارداری
- آپاندیست
- بیماری ایدز
- دیورتیکولیت
- بیماری کولیت
- بواسیر بیرون زده
- عفونت در روده و رکتوم
- بسته شدن غده های طراف مقعد
- تزریق برای درمان هموروئید داخلی
- بیماری های التهابی در لگن، روده و…
- ارتباط جنسی بدون استفاده از کاندوم
- شکاف که از قبل در ناحیه مقعد ایجاد شده
- دلایلی که باعث تشدید و پیشرفت آبسه می شود
علائم کورک چیست؟
- خونریزی
- تب و لرز
- بی اشتهایی
- قرمزی و التهاب
- احساس خستگی
- درد در زیر شکم
- یبوست های شدید
- ترشحات چرکی و بد بو
- سفت شدن اطراف مقعد
- احساس درد شدید در لبه مقعد
توجه داشته باشید، که علائم این بیماری بسیار شبیه به سرما خوردگی می باشد و حتما برای تشخیص درست این بیماری باید به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص کورک چگونه انجام می شود؟
پزشک، با معاینه فیزیکی می تواند وجود آبسه را به راحتی تشخیص دهد. اما این نکته لازم به ذکر است، که در برخی موارد احتمال اینکه فرد بیمار تحت بیهوشی معاینه شود و همچنین انجام آزمایشاتی مثل: آندوسکوپی، MRI، سونوگرافی و… روی آنها نیز وجود دارد.
درمان کورک ها
آبسه مقعدی، بسیار کم پیش می آید که به خودی خود از از بین برود پس، باید در سریع ترین زمان ممکن نسبت به درمان و تشخیص بیماری اقدام شود و همچنین پزشک بهترین روش را برای فرد بیمار تجویز کند.
-
نقش دارو در درمان کورک
مصرف انواع آنتی بیوتیک ها مانند مترونیدازول، سیپروفلوکساسین، سولباکتام و… در درمان این بیمار موثر می باشد. اما این روش، به تنهایی روش درمانی به حساب نمی آید و به هیچ وجه برای تخلیه آبسه نمی توان از آنتی بیوتیک ها استفاده کرد زیرا، قادر به نفوذ در عمق حفره آبسه ها نمی باشد.
درمان خانگی آبسه مقعدی
-
آب کلم
داخل آب کلم، ماده ای به نام گلوماتین وجود دارد که مصرف روزانه 1 تا 2 بار آن به عملکرد روده ها کمک می کند و درد آبسه های مقعدی را کاهش خواهد داد.
-
گیاه بارهنگ
گیاه بارهنگ را داخل آب گرم بریزید و سپس آن را خرد کنید و روی عفونت قرار دهید و در آخر به وسیله فویل این ناحیه راکامل بپوشانید. همچنین، مصرف دمنوش گیاه افسنطین همراه با این گیاه بسیار توصیه خواهد شد.
-
عرق بومادران
لازم است، که مقداری از آلوئه ورا و عرق بومادران را با هم ترکیب کنید و قبل از هر وعده غذایی میل بفرمایید.
-
لگن آب گرم
به مدت 10 الی 15 دقیقه در آب گرم همراه با نمک بنشینید. این روش، باعث کاهش درد و تورم می شود و همچنین گردش خون را در این ناحیه افزایش خواهد داد. توجه داشته باشید، که این روش را باید 3 تا 4 بار در روز انجام دهید.
-
درمان آبسه با جراحی
در این روش، درمان توسط چاقو های مخصوص انجام خواهد شد و برشی کوچک در نزدیکی ناحیه مقعد زده می شود که عفونت های حاصل از دمل تخلیه خواهد شد.
-
درمان کورک بدون جراحی و با استفاده با لیزر
درمان با لیزر CO2، یکی از قطعی ترین و بهترین گزینه های درمان این بیماری می باشد که با استفاده از اشعه به ناحیه موردنظر تابیده می شود و به طور کامل زائده را از بین می برد. از مزایای این روش می توان به امکان عود تقریبا صفر آن، دوره نقاهت کوتاه، خونریزی و درد بسیار کم و… اشاره کنیم.
در حال حاضر، یکی از پیشرفته ترین کلینیک ها در تهران برای انجام لیزر، کلینیک لیزر شفا می باشد که با بروزترین دستگاه های لیزر درمان را بسیار راحت تر کرده است. برای اطلاع بیشتر و مشاوره رایگان، می توانید با شماره هایی که در سایت گذاشته شده تماس بگیرید.
راه های پیشگیری از کورک
- تاخییر ننداختن دفع مدفوع
- انجام ورزش به صورت روزانه
- مصرف آب و فیبر به میزان لازم
- شستن خود بعد از دفع مدفوع
- پرهیز از مصرف مشروبات الکلی