شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که ” آیا مصرف نوشیدنی های الکلی در ابتلا به بواسیر موثر است؟ ” یا ” چگونه مصرف نوشیدنی های الکلی باعث ابتلا به بیماری های مقعدی در افراد میشود؟ ” ما در این مقاله قصد داریم تاثیرات غیر مستقیم مصرف الکل را بر همورئید به شما توضیح دهیم:
به گفته www.niddk.nih.gov (موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی) بیماری بواسیر در ایالت متحده از هر 20 نفر، یک نفر در سنین بالای 50 سال را مبتلا میکند. عوامل مختلفی در ابتلا به این بیماری مقعدی دخیل هستند که یکی از آنها مصرف نوشیدنی های الکلی است. مصرف الکل میتواند از طریق راه های مختلف و غیر مستقیم در ایجاد بیماری هموروئید یا بواسیر نقش داشته باشد. برای درک بهتر آن میتوانید به موارد زیر توجه کنید:
5 تاثیر مصرف نوشیدنی های الکلی بر بدن
نقش الکل در کم آبی بدن
الکل مایعی ادرار آور است که مصرف آن به افزایش حجم ادرار کمک کرده و افراد را مجبور میکند حجم بیشتری از آب بدن را به صورت ادرار دفع کنند. علاوه بر آن غذای نیمه گوارش یافته برای جذب بیشتر وارد روده بزرگ شده و مجددا باز جذب آب صورت میگیرد. باز جذب آب اضافی از مواد نیمه گوارش یافته ایی که آماده دفع هستند، در افراد الکلی سبب خشکی و سفت شدن مدفوع آنها شده و در نهایت اجابت مزاج را برای آنها دشوار میکند. با زور زدن و فشار آوردن به ناحیه رکتوم به منظور دفع مدفوع، سیاهرگ های ناحیه مذکور دچار آسیب میشوند که از این طریق میتواند احتمال ابتلا به بیماری بواسیر را در افراد بالا ببرد.
نقش الکل در چاقی
مصرف نوشیدنی های الکلی میتواند در طول زمان منجر به چاقی در افراد شود که همین موضوع میتواند ابتلا به هموروئید را در افرادی که دارای اضافه وزن و چاقی مفرط هستند نسبت به کسانی که وزن متعادلی دارند افزایش دهد.
با این حال، برخی از عواملی که در اثر چاقی افراد سبب بروز بیماری بواسیر میشود یا خطر ابتلا به آن را افزایش میدهند ممکن است شامل موارد دیگری شوند از جمله:
- فشار در شکم
- التهابات مزمن
- خفگی سیاهرگ های بدن
نقش الکل در فشار خون بالا
یکی از شایع ترین عوامل فشار خون بالا در بدن، مصرف بیش از حد نوشیدنی های الکلی است. افزایش فشار در رگ های خونی خصوصا در رگ های ناحیه رکتوم و مقعدی میتواند باعث تورم و التهاب آنها شود و در نتیجه فرد را دچار هموروئید کند.
کبد و هموروئید
گاهی اوقات بواسیر میتواند حاکی از ابتلا به مشکلات کبدی در افراد باشد. مصرف الکل در طولانی مدت میتواند مشکلات کبدی را برای فرد به وجود آورد در نتیجه ممکن است اختلالات کبدی ناشی از مصرف الکل با بیماری های مقعدی نیز ارتباط داشته باشد.
الکل و بیماری کبدی
بیماری های کبدی گروهی از مشکلاتی اند که میتوانند به کبد آسیب وارد کنند و عملکرد آن را تحت تاثیر خود قرار دهند. مصرف بیش از حد الکل میتواند یکی از عواملی باشد که با بیماری های کبدی مرتبط است.
مصرف الکل سبب جمع شدن خون در بافت کبد شده و مانع از تخلیه خون به طور عادی از کبد میشود. درنهایت مشکلات به وجود آمده در تخلیه خون از کبد، به متورم شدن سیاهرگ های اطراف مقعد کمک کرده و فرد را به بیماری بواسیر دچار میکند.
نقش الکل در سیروز کبدی
مصرف بیش از حد الکل میتواند در ابتلا به سیروز کبدی نقش داشته باشد. در سیروز کبدی به مرور زمان بافت اسکار ایجاد شده در کبد بر جریان خون تاثیر گذاشته و عملکرد کبد را دچار اختلال میکند.
زخم های کبدی فضای بیشتری را اشغال میکنند. در نتیجه به سیاهرگ ها اجازه تخلیه کامل خون را نمیدهند که این موضوع ممکن است به تورم شدید و التهاب رگ های نواحی مقعدی منجر شود و فرد را به هموروئید مبتلا کند.
درصد | وضعیت |
17.3 | سابقه مصرف نوشیدنی های الکلی فعلی |
8.0 | سابقه مصرف نوشیدنی های الکلی در گذشته |
علائم هموروئید
بواسیر یا هموروئید سیاهرگ های متورم اطراف مقعد هستند که بسته به نوع آن که فرد به هموروئید داخلی یا خارجی مبتلا است علائم متفاوتی از خود بروز دهد.
هموروئید خارجی
هموروئید خارجی ممکن است علائم زیر را برای فرد به همراه داشته باشد:
- احساس خارش در محل برجستگی ها
- احساس درد در ناحیه مقعد به ویژه نگام نشستن
- ایجاد یک یا چند توده یا بر جستگی در اطراف مقعد
هموروئید داخلی
خونریزی بدون درد هنگام اجابت مزاج از ناحیه رکتوم (مشاهده خون قرمز روشن همراه با مدفوع یا بر روی دستمال کاغذی)
عوارض احتمالی
در برخی مواقع علائم بواسیر ممکن است خود به خود از بین برود یا با درمان های خانگی و دارو های OTC بر طرف شود؛ اما با این حال این بیماری میتواند عود کند و عوارض احتمالی را برای فراد به همراه داشته باشد.
عوارض احتمالی که در صورت درمان نشدن بیماری بواسیر ممکن است رخ دهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت در مقعد
- کم خونی یا آنمی (Anemia)
- لخته شدن خون در هموروئید خارجی
- زائده گوشتی (فلپ بافتی که از پوست آویزان شده)
- هموروئید خفه شده که در اثر قطع شدن خون رسانی به هموروئید داخلی پدید میآید و منجر به درد شدید میشود.
سخن پایانی
مصرف الکل میتواند به صورت غیر مستقیم از طریق راه های مختلفی سبب بروز بیماری بواسیر شود. برای مثال میتواند باعث کم آبی بدن شود که ممکن است در یبوست موثر باشد و عمل دفع را برای فرد بسیار دشوار کند یا فشار خون بالا، بیماری کبد و سیروز ناشی از مصرف الکل ممکن است باعث تورم و ملتهب شدن عروق خونی اطراف مقعد شده و احتمال ابتلا به هموروئید را افزایش دهد.
در برخی مواقع افراد میتواند با روش های خانگی بواسیر را درمان کنند اما در موارد شدید و عود بیماری بهتر است فرد مبتلا برای رهایی از درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کند و درمان ها مناسب را آغاز کند.