سرطان مقعد، یکی از موضوعات به شدت جدی و مهم در علم پزشکی است که همواره به عنوان یک تهدید جانی و اجتماعی در زندگی انسان ها در نظر گرفته میشود.
این بیماری که به طور عمده در افراد مسن دیده میشود، نه تنها جسمیت و سلامت فرد را تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه به عنوان یکی از اختلالات سرطانی پیچیده، درمان و مدیریت آن نیازمند تکنولوژی های پیشرفته و دقت بسیار بالا است.
در این مقاله، قصد داریم شما را با تأثیرات و ابعاد مختلف این بیماری آشنا کنیم و از روش های تشخیص زودرس و درمان صحیح آن آگاه شوید؛ پس در ادامه متن با ما همراه باشید:
سرطان مقعد چیست و چگونه ایجاد میشود؟
سرطان مقعد یکی از بیماری های خطرناکی است که ناحیه نشیمنگاهی را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری جدی، معمولا در افراد مسن دیده میشود و به ندرت میتواند افراد زیر 35 سال را هدف قرار دهد.
زمانی که فرد به این عارضه مبتلا میشود سلول های ناحیه مقعدی بر اثر شرایط ژنتیکی ایجاد شده دچار نقض در کنترل رشد و تکثیر میشوند.
به این معنا که سلول های سرطانی برخلاف سلول های سالم و طبیعی بدن با سرعت زیادی در بدن شروع به رشد و تکثیر میکنند و در نهایت توده سرطانی را در ناحیه مقعد تشکیل میدهند. علاوه بر آن این سلول ها ممکن است به سایر بافت های بدن حمله کنند و به آنها آسیب برسانند.
سرطان مقعد چه علائمی دارد؟
به طور کلی زمانی که فرد به سرطان مقعد دچار میشود ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کند:
- ابتلا به اسهال
- ترشح مخاط از دهانه مقعد
- درد و خارش در اطراف مقعد
- خونریزی از مقعد یا راست روده
- بی اختیاری روده و مشکلات در کنترل مدفوع
- ایجاد توده های کوچک در اطراف و داخل مقعد
برخی از افراد ممکن است در صورت ابتلا به یک بیماری مقعدی مانند بواسیر، علائم خود را ناشی از ابتلا به سرطان مقعد بدانند و تصور کنند توده های بواسیری همان توده های بدخیم سرطانی هستند.
در صورتی که این تصور اشتباه بوده و بهتر است به محض مشاهده هر علامت غیر عادی به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.
چه افرادی در معرض ابتلا به سرطان مقعد قرار میگیرند؟
بسیاری از کسانی که به سرطان مقعد دچار میشوند حداقل ممکن است یکی از موارد زیر را داشته باشند:
- سن بالای 50 سال
- مصرف سیگار و دخانیات
- پایین بودن سطح ایمنی بدن
- سابقه ابتلا به سرطان واژن، دهانه رحم یا فرج
- التهاب، قرمزی یا احساس درد دائم در ناحیه مقعد
- ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (بیماری زگیل تناسلی)
- ابتلا به فیستول مقعدی به طور مکرر یا عدم درمان به موقع بیماری
آیا خودم میتوانم سرطان مقعد را تشخیص دهم؟
توصیه میکنیم اگر شما هم جزء افرادی هستید که ممکن است در معرض ابتلا به سرطان مقعد قرار بگیرید یا به تازگی علائم غیر عادی مشابه با مواردی که تاکنون گفتیم را تجربه کردید، به پزشک متخصص مراجعه فرمایید.
اما با این حال برخی موارد وجود دارد که به شما کمک میکند تا در صورت مبتلا بودن به این عارضه تا حدی بیماری خود را تشخیص دهید؛ برای مثال:
- به عادات روده خود توجه داشته باشید. اگر تغییراتی در عادات روده خود احساس کردید، مانند ابتلا به مدفوع خونی یا شل، به متخصص بیماری های مقعدی مراجعه کنید.
- به پوست اطراف مقعد خود توجه داشته باشید. اگر قرمزی، تورم یا خارش در اطراف مقعد داشتید، به پزشک مراجعه کنید.
- هر گونه توده یا تغییر در پوست اطراف مقعد خود را به پزشک گزارش دهید.
شما میتوانید با آگاهی کامل از علائم سرطان مقعد، به تشخیص زودهنگام این بیماری و دریافت درمان مناسب آن کمک کنید.
آیا سرطان مقعد درمان میشود؟
بله. اما اینکه برای درمان سرطان مقعد پزشک چه روشی را برای فرد مبتلا انتخاب کند، بستگی به نیاز فردی و همینطور میزان گسترش بیماری در بدن دارد. به طور کلی متخصصان بیماری های مقعدی، درمان سرطان مقعد را با استفاده از یکی یا ترکیبی از چند روش انجام میدهند:
برداشتن موضعی:
جراح در این روش توده های بدخیم و کوچکی را که به سایر نقاط بدن گسترش نیافته اند از بدن خارج میکند. هدف از این انجام این تکنیک حفظ عضلات کنترل کننده حرکات روده یا همان اسفنکتر است تا فرد به مشکلات بی اختیاری مدفوع دچار نشود.
برداشتن شکم پرینه:
در این روش، جراح قسمت های مختلف سیستم گوارش رو مانند مقعد، رکتوم و بخشی از کولون را از طریق یک برش در ناحیه شکم جدا میکند. سپس با اتصال استوما به تخلیه مواد زائد از بدن کمک میکند. استوما یک دهانه در ناحیه شکم است که به کمک آن میتوان با استفاده از کیسه های یکبار مصرف مواد زائد را دفع کرد.
پرتو درمانی:
در این روش اشعه ایکس یا سایر اشعه ها با انرژی بالا به توده های سرطانی تابانده میشود تا سلول های سرطانی از بین بروند یا مانع از رشد و تکثیر آنها شود. به طور معمول نحوه انجام پرتو درمانی بستگی به نوع و مرحله سرطان دارد و به دو صورت پرتو درمانی داخلی و پرتو درمانی خارجی قابل انجام است.
شیمی درمانی:
در شیمی درمانی پزشک برای از بین بردن یا جلوگیری از رشد سلول های سرطانی از داروهای خاصی که به صورت خوراکی یا تزریقی تجویز میشود استفاده میکند.