اگر مشکل گوارشی دارید و از علائم آن رنج میبرید، مصرف برخی از خوراکی ها میتواند به بهبود هضم غذا و تسکین علائم شما کمک کند. دستگاه گوارش یکی از اعضای حیاتی بدن است که در جذب مواد غذایی مفید و دفع مواد زائد نقش دارند و اینگونه به حفظ سلامت بدن کمک میکند. متأسفانه بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مشکلات گوارشی مانند گرفتگی، درد شکم، نفخ، گاز، اسهال و یبوست را در طول زندگیشان تجربه میکنند.
برخی بیماری ها مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS)، بیماری رفلاکس معده به مری (GERD)، بیماری کرون، دیورتیکولیت و سوزش سر دل می توانند شما را در معرض خطر مشکلات گوارشی شدیدتری قرار دهد. با این حال، حتی یک فرد سالم هم میتواند مشکلات گوارشی را به دلیل کمبود فیبر یا غذاهای غنی از پروبیوتیک تجربه کند. در ادامه مطلب به 8 خوراکی مفید که میتواند به گوارش و هضم غذا شما کمک کند اشاره شده است:
-
سیب
سیب سرشار از پکتین، فیبر محلول است. این ماده هضم غذا را در روده کوچک آسان کرده و در نهایت توسط باکتری های مفید در روده بزرگ، جذب بدن شما میشود.
این میوه خوش طعم و مفید علاوه بر این که با افزایش حجم مواد دفعی، از ابتلا به اسهال و یبوست در افراد جلوگیری میکند؛ خطر ابتلا به عفونت های روده ای و همینطور التهاب روده بزرگ را کاهش میدهد.
-
رازیانه
رازیانه، گیاهی با پیاز کوچک و ساقه های سبز بلندی است که به عنوان چاشنی برای طعم دادن به غذا از آن استفاده میشود. این گیاه خوش طعم منبع خوبی برای دریافت فیبر است بنابراین مصرف آن به جلوگیری از یبوست، تقویت عملکرد و حرکات منظم دستگاه گوارش شما کمک میکند. گیاه رازیانه خاصیت ضد اسپاسمی دارد که موجب شل شدن عضلات صاف دستگاه گوارش میشود و برای تسکین علائم منفی گوارشی مانند گرفتگی یا نفخ شکم موثر است.
-
چغندر
چغندر یکی دیگر از خوراکی هایی است که مصرف آن میتواند به حفظ سلامت دستگاه گوارش شما کمک کند. این ماده غذایی فیبر بالایی دارد به طوری که یک فنجان چغندر (136 گرم) حاوی 3.4 گرم فیبر است. فیبر به دستگاه گوارش این امکان را میدهد تا فرآیند هضم غذا را به راحتی طی کند و سپس به کمک باکتری های مفید روده حجم مدفوع را افزایش میدهد.
در نتیجه این کار از یبوست جلوگیری کرده و خطر ابتلا به بیماری های مقعدی و همچنین دستگاه گوارش را کاهش میدهد. شما میتوانید این گیاه مقوی و خوشمزه را به همراه سالاد، به صورت اسموتی یا پخته میل کنید.
-
زنجبیل
زنجبیل در طب سنتی به دلیل خواص فوق العاده ای که دارد در درمان مشکلات گوارشی از جمله نفخ، دل درد، حالت تهوع، سوءهاضمه، عفونت های روده و سایر مشکلات بسیار موثر عمل میکند. همچنین بسیاری از زنان باردار برای کاهش حالت تهوع از این گیاه دارویی استفاده میکنند.
زنجبیل با انتقال غذا از معده به روده کوچک، تخلیه معده را سریع تر کرده و احتمال سوزش سر دل، حالت تهوع و ناراحتی معده را کاهش میدهد.
-
کیمچی
کیمچی، حاوی پروبیوتیک هایی است که به هضم غذا کمک می کند و باعث رشد باکتری های خوب در روده بزرگ می شود. هر چه کیمچی طولانیتر تخمیر شود، غلظت پروبیوتیکها بیشتر میشود. علاوه بر این، فیبر بالا موجود در کیمچی، به افزایش حجم مدفوع کمک کرده و در نهایت با بهبود حرکات منظم لوله گوارشی، سلامت روده را ارتقا میدهد.
-
ماهی سالمون
ماهی سالمون غنی از مواد مغذی است که خواص زیاد آن تاثیرات مثبتی بر حفظ سلامت دستگاه گوارش شما میگذارد. این غذا حاوی چربی های سالم مانند اسیدهای چرب امگا 3 است که می تواند التهاب را در سراسر بدن کاهش دهد، هضم را بهبود بخشد و در برابر مشکلات مزمن سلامت محافظت کند.
-
آبگوشت استخوان
آبگوشت استخوان از جوشاندن استخوان ها و بافت های همبند حیوانات تهیه می شود. ژلاتین موجود در آبگوشت استخوان از اسیدهای آمینه گلوتامین و گلیسین ساخته شده است.
این آمینوها می توانند به مایع موجود در دستگاه گوارش شما متصل شوند و به حرکت غذا در طول لوله گوارش کمک میکند. همچنین گلوتامین موجود در آبگوشت استخوان، از عملکرد دیواره روده شما محافظت می کند و سایر بیماری های التهابی روده را التیام میدهد.
-
نعناع فلفلی
نعناع سابقه طولانی در استفاده برای کمک به تسکین مشکلات گوارشی دارد. این گیاه تا حدی میتواند تهوع، سوزش سر دل، سوء هاضمه و نفخ را کاهش دهد. منتول موجود در نعناع فلفلی ماهیچه های روده را شل کرده و روند هضم غذا را بهبود میدهد.
علاوه بر این، نعناع فلفلی میتواند از حرکت اسید معده به مری جلوگیری کند و از این طریق علائم سوزش معده و سر دل را کاهش میدهد. بسیاری از مطالعات نشان داده اند که روغن نعناع فلفلی برای درمان سندرم روده تحریک پذیر مفید است. IBS با درد شکم و تغییر در عادات روده مشخص می شود که اغلب ناشی از گاز و نفخ است.